عملیات حرارتی موضعی

چسبان

    این نوع سایش عموما بین فلزات در تماس مکرر  و حاصل اتصال میکروسکوپی سطوح و جوش خوردن زبری ها در سطح جسم مقابل میباشد. نیروی وارد شده به اندازه ای است که زبری ها در هم فرو رفته، تغییر شکل داده و به هم جوش میخورند. سپس حرکت فی مابین باعث پاره شدن آن اتصال میکروسکوپی میگردد. و در نتیجه مقداری از ماده توسط جسم مقابل کنده میشود. مثلا در اکثر سیستم های مکانیکی نظیر رولیک نورد که فلز ساینده با قطعات و تجهیزات مجموعه در تماس هستند، هر دو سطحی که روی هم لغزیده یا غلت بخورند مقاومت اصطکاکی را تجربه کرده و در نتیجه سایش در آن بخش ایجاد می‌شود. خواص مواد، نحوه حرکت و شرایط تماسی بین آنها در سرعت سایش و واکنش آنها به سایش اثر دارد.

    با ادامه این تحرکات در طول زمان، ذرات سطح قطعه از بین رفته و این زوال منجر به نازک شدن سطح اصلی کار، تولید گرما و سایر اشکالات درون سیستمی می شود که منجر به تعمیر یا تعویض قطعات می گردد.

    سایش چسبان در پیستون ها، قالب های زینترینگ، تیغه های برش، سیستم های نورد و... یافت می شود و میزان سایش بسته به خواص مواد و شرایط عملیاتی می تواند متفاوت باشد.

    مجموعه اقدامات و خدماتی که در جهت جلوگیری از این نوع تخریب انجام میشود پوشش دهی سایش چسبان مینامیم. این نوع سایش در صنایع فولاد، سیمان، معادن، نیشکر و کاغد سازی به وفور دیده میشود.

    چسبان